FELSEFE ATÖLYESİ / MİTOLOJİYİ FELSEFE İLE OKUMAK "GILGAMIŞ'' ÖLÜMSÜZLÜK ARAYIŞI

11 MAYIS GÖRÜKLE KÜLTÜR MERKEZİ Biletini Al

"MİTOLOJİYİ FELSEFE İLE OKUMAK" ATÖLYESİ'NDE

 "GILGAMIŞ" DESTANI İRDELENİYOR

 

ÇEKSANAT'ın Soru2 Felsefe Grubu ile gerçekleştirdiği "MİTOLOJİYİ FELSEFE İLE OKUMAK" Atölyesi 3. Oturumu ile devam ediyor."Gılgamış" Özgürlük Arayışı başlıklı atölye 11 Mayıs Cumartesi günü 13.00-15.00 saatleri arasında Görükle Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.

Bir düşünce artırım platformu olarak bir araya gelen Soru2 Felsefe Grubu, ÇEKSANAT Felsefe Atölye dizilerine "Gılgamış" Özgürlük Arayışı başlıklı çalışmasıyla devam ediyor.

Dünyanın bilinen ilk edebî metni Gılgamış Destanı, M.Ö 1800 yıllarında yazılmış edebî metinlerin büyük çoğunluğuyla ilişkili, doğurgan, anahtar bir kök metindir. Felsefe tarihine damga vuracak olan varoluş, ölüm ve ölüm sonrası temaları, ilk kez bu metinde yer alır. Destan temel düşünce olarak, doğanın sırlarını bilmek isteyen insanın araştırıcı çabasını işler ve tanrılara bile kafa tutacak ölçüdeki gücünü belirtir.

Soru2, Yaşam sevgisi, ölüm korkusu, yiğitlik, aşk, cinsellik gibi temel değerlerin iç içe geçtiği Gılgamış Destanı izinde yaşanmışlıklarımızı ve insanlaşmak için kullanabildiğimiz olanakları tartışmaya açıyor. Soru2, bu atölye çalışmasında katılımcıları, "Ölüm dediğimiz bilinmeyen ise korkutan, tutsak eden insanı, ölmekten değil, yaşamanın ne olduğunu bilmeden var olmaktan korkmalı belki" söylemini sorgulatıyor.

Destan,  insan olma çabasının, ölüme dair değil yaşama dair bir düşünüş olduğunu, bir anlamda cevabı "Yaşam" olan soruyu tartışmaya açıyor.

Destanda; ölümlü olduğu bilgisine sahip olan insanın, bu bildiğini hazmedemediği, kabullenemediğini görüyoruz. Varoluşa dair olan bu endişe, ölüp gitmek, ortadan yok olmak duygusu ve buna bir çare bulamamanın acizliğini karşımıza çıkarıyor. Gılgamış Destanı böyle bir arayış ve bulamayışın öyküsü.

"Bu bir trajedi: Kaygının kapısı, ziftle katranla kapatılabilseydi keşke! Ancak, belli ki bu mümkün değildir."

Atölyeye kayıt için 0530 667 24 12 numaralı telefonu arayabilir, etkinlik için detaylı bilgiye ÇEKSANAT web sitesi https://www.ceksanat.com/ ve sosyal medya hesaplarından ulaşılabilirsiniz.

 

 

Fotoğraflar